Un weekend de turism viticol la cramele din jurul Drăgășaniului

0
720

Drăgășaniul este în centrul unei zone cu tradiție străveche în viticultură (peste 500 de ani cu siguranță, deși localnicii pretind 2000 de ani), dar care a fost de asemenea centrul celor mai mari inovații în de-ale strugurilor din ultimul secol. Fie că vorbim de struguri de masă (Victoria) sau de vin (Novac, Crâmpoșie Selecționată, Negru de Drăgășani), zona asta are o tradiție de îmbunătățiri de soiuri care se păstrează până azi.

Solul și clima, terroir-ul de Drăgășani, cu dealuri destul de înalte, însorite mai tot anul, cu lut, nisip și șist, influențe mediteraneene și mai ales cu puține precipitații fac această podgorie de pe malurile Oltului microclimatul perfect „de lume veche” pentru strugurii de vin.

Motiv pentru care s-a și investit masiv în producția din zonă, deci ai și ce vedea.

Am fost într-un mic desant impromptu la Drăgășani acum câteva weekend-uri și nu regret nimic. O combinație de vreme bună, vin bun și peisaje pitorești au compensat faptul că nu ne-am făcut anunțată prezența de dinainte ca să putem să ne bucurăm de o degustare la fața locului. Dacă mergi la Drăgășani și vrei să vizitezi zona trebuie să suni înainte ca să fii sigur că te așteaptă cineva.

Drăgășaniul poate părea un orășel de țară la prima vedere dar ai unde să stai în zonă. Majoritatea cramelor (inclusiv trei din cele vizitate de mine) au spații de cazare, cu rezervare în prealabil și prețuri ok. Asta dacă vrei un weekend oenologic complet.

Alternativ, există niște locuri de cazare foarte bune în zonă, dar mai scumpe, cum ar fi Forest Retreat and Spa, care e de ceva vreme mare hipstereală pentru bucureștenii ce caută destinații alternative pentru evenimente. Tot în zonă, Dalex Resort and Spa oferă un acces mai rapid spre zona viticolă.

Că tot vorbim de zona viticolă, cramele nu sunt departe unele de altele. Toate cele vizitate de mine sunt la o distanță de maxim 30 de minute de centrul Drăgășaniului cu mașina, de obicei pe drumuri bune sau decente. Singura excepție a fost la Avincis unde am urmat traseul indicat de navigație în loc de semnele foarte mari și foarte explicite care indicau să ocolim un pic.

mai mult la  life.hotnews.ro/

 

Lasă un răspuns