Licențiat în litere al Universității Sorbona, doctor în filosofie la Universitatea din Cernăuți și membru al Academiei Române, Gheorghe I. Brătianu a fost șeful Organizației Iași a Partidului National Liberal.
Nemulțumit de politica PNL, care se opunea cu înverșunare întoarcerii în țară a lui Carol al II-lea, Gheorghe I. Brătianu, care era unul din susținătorii viitorului rege, va da curs sugestiilor acestuia și va sparge unitatea PNL prin crearea unei grupări liberale dizidente: PNL Gheorghe Brătianu (Georgist), în perioada 1930-1938.

Vizita la Craiova din 3 august 1930 a fost prilejuită de Congresul Partidului National Liberal Gheorghe Brătianu, înaltul oaspete fiind însoțit de Dem. Stoenescu, Decanul Baroului Dolj, Constantin Șaban Făgețel, directorul revistei Ramuri, C. S. Nicolăescu-Plopșor, director al Institutul Arheologic Oltenia și o seamă de personalități ale vieții politice și culturale ale urbei.
Odată cu venirea la putere a comuniștilor, este exclus din Academia Română, apoi înlăturat de la catedra universitară și de la conducerea Institutului de lstorie.

În noaptea de 5/6 mai 1950, este arestat de organele securității și întemnițat la închisoarea din Sighet, fiind reținut aproape trei ani, fără să fi fost judecat și condamnat.
A refuzat orice compromis cu puterea comunistă, sfârșind în închisoare în condiții neelucidate pe deplin. A fost îngropat în Cimitirul Săracilor din Sighet, ulterior familia reînhumându-l la capela Brătienilor de la Florica, Argeș.

,, Adevărul rămâne, indiferent de soarta celor care l-au servit”- Gheorghe I. Brătianu

Lasă un răspuns