22.3 C
Slatina
duminică, 24 septembrie 2023
AcasăCaracalCam așa dispare un conac. Conacul Hagiescu-Miriște

Cam așa dispare un conac. Conacul Hagiescu-Miriște

-

Un nume important în spaţiul judiciar al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, Ion Hagiescu-Mirişte a fost dintotdeauna atras de artă. Din colecţia sa impresionantă de obiecte a vrut să înfiinţeze un muzeu, pe care să-l lase moştenire urmaşilor, în Caracal.

Ion Hagiescu-Mirişte a studiat dreptul la Bucureşti şi la Paris, profesând apoi în capitala României şi în Buzău, iar mai târziu, în 1895, s-a stabilit în Caracal, reşedinţa judeţului Romanaţi. A fost prim-preşedinte al Tribunalului Romanaţi până în 1914, când a fost numit consilier la Curtea de Apel din Constanţa. Pasionat de turism şi de artă, Ion Hagiescu-Mirişte a colindat nu numai România, ci şi Europa în lung şi-n lat, culegând din fiecare zonă diverse piese extrem de valoroase, pe care le-a adus la Caracal.

Magistratul a avut în vedere nu numai „dotarea” Caracalului cu un muzeu de artă, pe care îşi propusese să îl realizeze în ultimii ani de viaţă şi să-l lase în grija autorităţilor din Caracal, condiţionându-le să păstreze pentru totdeauna casa ca muzeu. Ion Hagiescu-Mirişte şi-a dovedit încă o dată generozitatea şi preocuparea pentru dezvoltarea culturală a oraşului, prin faptul că dorea să încurajeze şi să susţină financiar tinerii artişti locali, din fondurile obţinute de la vizitatorii viitorului muzeu.

sursa foto: Monumente Uitate | Marius Dumitrache

 

Într-adevăr, Hagiescu-Miriște a fost un mare iubitor de artă, de călătorii. A avut parte și de o avere consistentă, a ridicat case de o frumusețe aparte aspect menționat chiar în testamentul său după cum regăsim în „Monografia municipiului Caracal”:

„În 1904 şi-a facut testamentul, prin care a lăsat toată averea sa judeţului Romanaţi, cu condiţia ca din aceasta să fie întreţinuţi studenţi cu talent la sculptură, care să studieze în ţară, apoi în străinătate, la Roma sau Paris”.

Deci, pe scurt, Ion Hagiescu-Miriște a reprezentat nume important în spaţiul judiciar al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX. Mai multe informații despre acesta, aici.

  • Conacul de la Deveselu

Precum vă povesteam mai sus, la Deveselu există un conac strâns legat de numele Hagiescu-Miriște. De fapt, e mult spus conac pentru că astăzi, după ani la rând de nepăsare, ruinele sunt cele care ne mai salută atunci când vizităm acest loc.

Conacul Hagiescu-Miriște

Lasă un răspuns

Must Read

1.000.000$, tariful lui Paris Hilton ca DJ. Olguța Vasilescu o aduce...

0
Paris Hilton, una dintre cele mai cunoscute „fete de oraș” din Statele Unite ale Americii și-a lansat mai multe afaceri, fie că vorbim despre...